Tradiční vánoční recepty

V České republice jsou tradiční vánoční recepty velmi rozmanité a zahrnují širokou škálu chutí a ingrediencí. Zde je pět populárních a tradičních českých vánočních receptů:

  1. Vánočka: Jedná se o tradiční český vánoční chléb, který je podobný housce a často se zaplétá do několika vrstev. Obsahuje rozinky, mandle a je ochucen citronovou kůrou a vanilkou.
  2. Smažený kapr: Vánoce v Česku jsou těsně spjaté s večeří, na které se podává smažený kapr. Kapr je obalován v trojobalu a smažený dozlatova. Podává se často s bramborovým salátem. Tradičním receptem byl také kapr na modro. který se vaří v zeleninovém vývaru.
  3. Bramborový salát: Tento salát je tradiční přílohou k vánočnímu kaprovi. Obsahuje vařené brambory, mrkev, celer, hrášek, majonézu a mnoho dalších ingrediencí, podle rodinné receptury.
  4. Cukroví: České vánoční cukroví zahrnuje širokou škálu malých sladkostí. Mezi nejoblíbenější patří vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a medové perníčky.
  5. Svařené víno: Tento horký nápoj je v Česku velmi populární během zimních měsíců, zvláště o Vánocích. Vyrábí se z červeného vína, které se vaří s cukrem, skořicí, hřebíčkem a dalšími kořeními.

Tyto recepty nejenže zahřejí tělo i duši během chladných vánočních večerů, ale také jsou důležitou součástí českých vánočních tradic.

Recepty:

Vánočka

Vánočka je klasický sladký chléb, který se tradičně peče o Vánocích. Je to mírně sladké, kynuté pečivo, často plněné rozinkami, mandlovými lupínky a aromatizované citronovou kůrou a vanilkou. Zde je základní recept:

Ingredience:
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 15 g sušeného)
  • Špetka soli
  • Kůra z jednoho citronu
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkový extrakt
  • 100 g rozinek
  • 50 g mletých mandlí
  • Vejce na potření
  • Lupínky mandle pro posypání
Postup:
  1. Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a cukr. V malém hrnci rozehřejte mléko s máslem, dokud nebude vlažné (ne horké).
  2. Aktivace droždí: V malé míse smíchejte droždí s trochou teplého mléka a lžíce cukru. Nechte stát 10 minut, dokud nevznikne pěna.
  3. Kynutí těsta: K mouce přidejte žloutky, citronovou kůru, vanilku, rozinky, mleté mandle a aktivované droždí. Pomalu přilévejte zbytek mléka s máslem a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto zakryjte a nechte v teplém místě asi hodinu kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
  4. Formování vánočky: Vypracujte těsto na vále a rozdělte ho na tři nebo šest částí (podle toho, kolik pramenů chcete uplést). Upleťte z nich cop.
  5. Pečení: Předehřejte troubu na 180°C. Vánočku vložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Nechte ještě asi 15 minut kynout.
  6. Pečení: Pečte ve vyhřáté troubě přibližně 35-45 minut, dokud vánočka nezhnědne. Pokud začne hnědnout příliš rychle, přikryjte ji alobalem.
  7. Chlazení: Nechte vánočku vychladnout na mřížce.

A to je vše! Vánočka se nejlépe chutná čerstvá, ale je také vynikající i druhý den, podávaná s máslem nebo marmeládou. Dobrou chuť!

Kapr na modro

„Kapr na modro“ je klasickým vánočním pokrmem v České republice. Název „na modro“ odkazuje na způsob přípravy, kdy se kapr vaří v zeleninovém vývaru, což mu dodává lehce modravý nádech.

Ingredience:
  • 1 celý kapr (cca 1,5–2 kg), vykuchaný a očištěný
  • Sůl a citronová šťáva (pro marinování)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Kousek celeru
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • Ocet
  • Cukr
  • Máslo
  • Hladká mouka (pro zahuštění)
  • Rozinky (volitelné)
  • Citronové plátky a koprová nať pro ozdobu
Postup:
  1. Příprava kapra: Kapra očistěte, odstraňte šupiny, vykuchejte a nakrájejte na porce. Osolte a pokapejte citronovou šťávou. Nechte odležet v chladu alespoň 1 hodinu.
  2. Příprava zeleninového vývaru: Do velkého hrnce dejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer, nové koření, pepř a bobkové listy. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Osolte, přidejte trochu octa a cukru pro dosažení lehce kyselé chuti. Vařte asi 20 minut.
  3. Vaření kapra: Do připraveného vývaru vložte porce kapra a vařte asi 15-20 minut, dokud není kapr měkký.
  4. Příprava omáčky: Z trochy másla a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte do vývaru a nechte povařit, aby se omáčka zahustila. Můžete přidat i trochu rozinek pro sladší chuť.
  5. Podávání: Kapra vyjměte z vývaru a servírujte na talíři. Přelijte omáčkou, ozdobte plátky citronu a koprovou natí.

Kapr na modro se tradičně podává s vařenými bramborami nebo bramborovým salátem. Je to jedinečný a tradiční pokrm, který výborně vystihuje české vánoční tradiční chutě. Dobrou chuť!