Recept na domácí majonézu

Domácí majonéza je jednoduchá a chutná. 

Zde je základní recept:

Ingredience:

  1. 1 celé vejce (pokojové teploty)
  2. 1 lžička hořčice
  3. 1 lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  4. 250 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový)
  5. Sůl a bílý pepř podle chuti

Postup:

  1. Míchání surovin: V misce nebo ve vyšším nádobě smíchejte vejce, hořčici, ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř.
  2. Přidání oleje: Začněte postupně přilévat olej, zpočátku kapku po kapce, zatímco neustále mícháte pomocí šlehače nebo tyčového mixéru. Jakmile začne majonéza houstnout, můžete přidávat olej rychleji.
  3. Dokončení: Pokračujte v míchání, dokud majonéza nedosáhne požadované konzistence. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další ocet/citronovou šťávu.
  4. Chuťové úpravy: Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo octem/citronovou šťávou.
  5. Skladování: Domácí majonézu skladujte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do několika dní.

Tip:

  • Používejte čerstvá vejce a ujistěte se, že jsou pokojové teploty, aby se ingredience lépe spojily.
  • Pomalé přidávání oleje je klíčem k úspěchu, aby se majonéza nesrazila.