Recepty na dresinky a omáčky

Vítejte ve světě domácích dresinků a omáček, kde každá lžíce přináší explozi chutí a vůní. Tyto jednoduché, avšak nápadité recepty promění každý váš pokrm v kulinářské mistrovské dílo.

1. Česnekový dresink

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku, utřené
  • 150 ml olivového oleje
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  • V misce smíchejte utřený česnek, ocet a hořčici.
  • Pomalu přilévejte olivový olej, neustále míchejte.
  • Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.

2. Medovo-hořčičný dresink

Ingredience:

  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 120 ml olivového oleje
  • Sůl a pepř

Postup:

  • Ve středně velké misce smíchejte med, hořčici a ocet.
  • Pomalu přidávejte olej, stále míchejte.
  • Dochutíme solí a pepřem.

3. Jogurtový dresing

Ingredience:

  • 150 ml řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • Sůl a pepř

Postup:

  • Smíchejte jogurt, citronovou šťávu, med a česnek.
  • Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.

4. Balsamikový dresink

Ingredience:

  • 60 ml balsamikového octa
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • Sůl a pepř

Postup:

  • V misce smíchejte ocet, cukr a česnek.
  • Pomalu přilévejte olej, stále míchejte.
  • Dochutíme solí a pepřem.

5. Omáčka Chimichurri

Ingredience:

  • 1 svazek petrželky, jemně nasekané
  • 4 stroužky česneku, utřené
  • 1 lžička červené papriky
  • 120 ml olivového oleje
  • 40 ml červeného vinného octa
  • Sůl a pepř

Postup:

  • Ve středně velké misce smíchejte petrželku, česnek a papriku.
  • Přidejte olej a ocet, dobře promíchejte.
  • Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Omáčka na základě avokáda

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo, oloupané a zbavené pecky
  • 1 malý svazek koriandru, jemně nasekaný
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 lžička medu (volitelné)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Příprava avokáda: Vložte avokádo do mixéru nebo do vyšší nádoby, pokud používáte tyčový mixér.
  2. Přidání dalších surovin: Přidejte nasekaný koriandr, utřený česnek, limetkovou šťávu, olivový olej a med.
  3. Mixování: Rozmixujte všechny ingredience dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další limetkovou šťávu, aby se dosáhlo požadované konzistence.
  4. Dochucení: Ochutnejte a případně dochuťte solí a černým pepřem.
  5. Podávání a skladování: Omáčku podávejte ihned nebo uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě. Spotřebujte během několika dní.

Tyto dresinky a omáčky jsou skvělé pro různé druhy salátů a grilovaného masa, a jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Užijte si je!