Vítejte ve světě domácích dresinků a omáček, kde každá lžíce přináší explozi chutí a vůní. Tyto jednoduché, avšak nápadité recepty promění každý váš pokrm v kulinářské mistrovské dílo.
1. Česnekový dresink
Ingredience:
- 3 stroužky česneku, utřené
- 150 ml olivového oleje
- 50 ml bílého vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- V misce smíchejte utřený česnek, ocet a hořčici.
- Pomalu přilévejte olivový olej, neustále míchejte.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
2. Medovo-hořčičný dresink
Ingredience:
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- 120 ml olivového oleje
- Sůl a pepř
Postup:
- Ve středně velké misce smíchejte med, hořčici a ocet.
- Pomalu přidávejte olej, stále míchejte.
- Dochutíme solí a pepřem.
3. Jogurtový dresing
Ingredience:
- 150 ml řeckého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu
- 1 stroužek česneku, utřený
- Sůl a pepř
Postup:
- Smíchejte jogurt, citronovou šťávu, med a česnek.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
4. Balsamikový dresink
Ingredience:
- 60 ml balsamikového octa
- 120 ml olivového oleje
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 stroužek česneku, utřený
- Sůl a pepř
Postup:
- V misce smíchejte ocet, cukr a česnek.
- Pomalu přilévejte olej, stále míchejte.
- Dochutíme solí a pepřem.
5. Omáčka Chimichurri
Ingredience:
- 1 svazek petrželky, jemně nasekané
- 4 stroužky česneku, utřené
- 1 lžička červené papriky
- 120 ml olivového oleje
- 40 ml červeného vinného octa
- Sůl a pepř
Postup:
- Ve středně velké misce smíchejte petrželku, česnek a papriku.
- Přidejte olej a ocet, dobře promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Omáčka na základě avokáda
Ingredience:
- 1 zralé avokádo, oloupané a zbavené pecky
- 1 malý svazek koriandru, jemně nasekaný
- 1 stroužek česneku, utřený
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 120 ml olivového oleje
- 1 lžička medu (volitelné)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Příprava avokáda: Vložte avokádo do mixéru nebo do vyšší nádoby, pokud používáte tyčový mixér.
- Přidání dalších surovin: Přidejte nasekaný koriandr, utřený česnek, limetkovou šťávu, olivový olej a med.
- Mixování: Rozmixujte všechny ingredience dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další limetkovou šťávu, aby se dosáhlo požadované konzistence.
- Dochucení: Ochutnejte a případně dochuťte solí a černým pepřem.
- Podávání a skladování: Omáčku podávejte ihned nebo uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě. Spotřebujte během několika dní.
Tyto dresinky a omáčky jsou skvělé pro různé druhy salátů a grilovaného masa, a jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Užijte si je!