Solení jídla je zvyk, který můžeme změnit, pokud chceme chránit naše zdraví. Nadměrná konzumace soli může způsobit vysoký krevní tlak, srdeční a cévní choroby, ledvinové problémy a další komplikace. Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli denně přijmout maximálně 5 gramů soli, což je asi jedna kávová lžička. V České republice ale průměrný příjem soli dosahuje 15 až 16 gramů na den, což je třikrát více než doporučené množství. Jak tedy snížit příjem soli a zlepšit chuť jídla? Zde je několik tipů:
- Solte jídlo mírně nebo vůbec. Pokud chcete zvýraznit chuť, použijte jiné přírodní dochucovadla, jako jsou bylinky, koření, česnek, citronová šťáva, ocet, jogurt nebo ořechy. Můžete si také připravit vlastní bylinkovou sůl z čerstvých nebo sušených bylinek a soli.
- Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem soli, jako jsou uzeniny, slané sýry, chipsy, pečivo posypané solí, polotovary, instantní polévky nebo omáčky. Před koupí si vždy přečtěte složení a obsah soli na obalu.
- Vařte z čerstvých surovin a nepoužívejte kupované směsi k dochucování jídel, které často obsahují hodně soli. Pokud si pomáháte koupenými ochucovadly, počítejte s tím, že v nich je často značné množství soli.
- Při vaření rýže a těstovin nepřidávejte sůl do vody. Místo toho je ochuťte po uvaření například olivovým olejem, bylinkami nebo sýrem.
- Na stole nemějte volně k dispozici slánku se solí, aby vás nesváděla ke zbytečnému dosolování jídel. Místo toho si dejte do malé uzavřené skleničky například Tebi – vynikající dochucovadlo s prospěšnými účinky na výživu.
- Snížení příjmu soli dělejte postupně, abyste si na ni zvykli. Vaše chuťové pohárky si brzy přivyknou na jemnější a citlivější chuť.
Doufáme, že vám tyto tipy pomohou omezit příjem soli ve stravování a užít si zdravější a chutnější jídlo.