Domácí majonéza je jednoduchá a chutná.
Zde je základní recept:
Ingredience:
- 1 celé vejce (pokojové teploty)
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- 250 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový nebo řepkový)
- Sůl a bílý pepř podle chuti
Postup:
- Míchání surovin: V misce nebo ve vyšším nádobě smíchejte vejce, hořčici, ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Přidání oleje: Začněte postupně přilévat olej, zpočátku kapku po kapce, zatímco neustále mícháte pomocí šlehače nebo tyčového mixéru. Jakmile začne majonéza houstnout, můžete přidávat olej rychleji.
- Dokončení: Pokračujte v míchání, dokud majonéza nedosáhne požadované konzistence. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další ocet/citronovou šťávu.
- Chuťové úpravy: Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo octem/citronovou šťávou.
- Skladování: Domácí majonézu skladujte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do několika dní.
Tip:
- Používejte čerstvá vejce a ujistěte se, že jsou pokojové teploty, aby se ingredience lépe spojily.
- Pomalé přidávání oleje je klíčem k úspěchu, aby se majonéza nesrazila.