Humus je oblíbená pomazánka nebo dip, která se tradičně vyrábí z cizrny, tahini, citronové šťávy, česneku, olivového oleje a koření. Humus je zdravý, chutný a snadno se připravuje doma.
Existuje mnoho receptů na humus, ale zde je jeden základní, který můžete vyzkoušet.
Ingredience:
- 500 g vařené nebo konzervované cizrny
- 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
- 70 ml vody
- 120 ml olivového oleje
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku sladké papriky
- 1 lžičku soli
- 1-2 stroužky česneku
- 60 ml citronové šťávy
Postup:
- Cizrnu důkladně opláchněte a sceďte. Pokud chcete mít humus extra jemný, můžete ji také oloupat. To znamená odstranit tenkou slupku z každého kousku cizrny. To vám zabere trochu času, ale výsledek bude stát za to.
- Cizrnu dejte do mixéru nebo do mísy vhodné k mixování. Přilijeme vodu a rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou kaši.
- Přidejte tahini, olivový olej (ale jen 100 ml), římský kmín, papriku, sůl, česnek a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a znovu rozmixujte. Podle potřeby zřeďte ještě trochou vody, dokud nedosáhnete požadované krémové konzistence. Dochuťte solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.
- Humus přendejte do mísy a zalijte zbylým olivovým olejem. Můžete ho také posypat piniovými oříšky, jedlými květy nebo dalším kořením podle chuti.
- Humus podávejte s čerstvou zeleninou, pita chlebem, tortilami nebo falafelem. Můžete ho také použít jako náplň do sendvičů nebo salátů.
Dobrou chuť!
1 Comments
[…] které pomáhají vaší krvetvorbě a svalům. K přípravě těchto tyčinek potřebujete mrkev, humus (který si můžete koupit hotový nebo si ho vyrobit doma) a […]
Comments are closed.